De Parkstadroute

De Parkstadroute realiseert een langzaam verkeerverbinding over een lengte van zo’n 34 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Het is meer dan een ‘gewoon’ fiets- of wandelpad, het is een attractie op zichzelf. Het is een aantrekkelijk pad door de hele regio van circa 3 meter breed en omzoomd door bermen, waarmee je het landschap en de cultuur in de regio kunt beleven. De route is recreatief, maar heeft ook praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan.

Route

De Parkstadroute loopt door zes gemeenten: Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld. Het is een toeristische route vanaf de Stationsstraat te Schinnen tot aan het spooremplacement in Simpelveld. Het voert je langs het unieke landschap van Parkstad en toont de verschillende tijdperken die deze regio tekenen. Van Romeinse tijd tot de mijnen, van delfstofwinning tot recreatie en groene parken.

De Parkstadroute verbindt de verschillende gebieden in Parkstad en wordt tegelijkertijd de schakel in het internationale netwerk van lange afstand fietsroutes tussen de Duitse Vennbahn en het Belgische Kolenspoor. Tevens zorgt de fietsroute voor een versterking van de (toeristische) economie, alsook voor de herkenbaarheid en identiteit van de regio.

Points of Interest

Er worden zeven plaatsen langs de route gemarkeerd als zogenoemde ‘points of interest’: plekken die een markant punt uit de geschiedenis van Parkstad weergeven en waarin specifieke landschapskarakteristieken worden verwerkt om deze geschiedenis te benadrukken.

  • Rietpad, Beekdaelen
  • Emmapark, Brunssum
  • Zilverduintuin, Heerlen
  • Slot Schaesberg, Landgraaf
  • Gebiedsontwikkeling Wilhelminaberg, Landgraaf
  • Hoeve Nieuw Ehrenstein, Kerkrade
  • Spoortuin, Simpelveld

De plekken zijn niet direct zichtbaar vanaf de route. Het zijn verborgen pareltjes in het landschap die te bereiken zijn via een pad vanaf verschillende punten in de route. De zeven ‘points of interest’ vormen ieder een unieke beleving en leveren een belangrijke bijdrage aan het unieke karakter van de Parkstadroute.

Uitstraling

Over de gehele lengte van de Parkstadroute worden waar mogelijk aan beide kanten bermen aangelegd. Er zijn zo’n twintig mengsels van zaden en bloembollen samengesteld die afhankelijk van de bodem en het type landschap op bepaalde locaties worden aangeplant. Dit noemen we botanische bermen. Langs de rest van de route maken we gebruik van opgaande beplanting: deze benadrukt het uitzicht en versterkt de sfeer op en rond de Parkstadroute.

Verder streven we naar een unieke uitstraling van het wegdek dat zich onderscheidt van andere paden en wegen.

Aannemer Heijmans Infra B.V. uit Schinnen voert dit werk momenteel uit. 

Façade Beton levert voor dit project de volgende materialen:

  • 1850 m2 uitgewassen Eoliet bss 20x20x8 cm kleur nero PLUS
  •  150 m2 uitgewassen Eoliet bss 20x10x8 cm kleur nero PLUS (de halve stenen 20x10x8 voor de dubbelformaat 20x20x8)
  •  950 m2 Tegels 30x30x4.5 cm kleur grijs standaard
  •  165 m2 Tegels 30x15x4.5 cm kleur grijs standaard
  •  550 m2 Tegels 20x20x8 cm kleur grijs standaard
  •   40 m2 Tegels 20x10x8 cm kleur grijs standaard

De tegels 30x30 en 20x20 in de hele en halve uitvoering worden in de voetpaden toegepast. De uitgewassen tegels hebben een bijzondere toepassing.

De Leisure Lane is een slingerend fietspad wat zowel landerijen als woonkernen doorkruist. Het fietspad is in de landerijen uitgevoerd in asfalt, in de woonstraten in betonstraatstenen.

De opdracht gevende partij wil het beeld van het fietspad in de woonstraten zoveel als mogelijk doortrekken, daarom is er gekozen voor de Eoliet nero PLUS betonstraatstenen.

De opdracht gevende partij heeft tevens gekozen om ogenbelijning op het asfalt van het fietspad toe te passen, aan elke zijde zo’n 20 cm uit de kant van het asfalt. Deze belijning wordt op het asfalt gebrand. Façade Beton brandt dezelfde type stippen op de reeds geproduceerde betonstraatstenen, waardoor een eenduidig beeld gecreëerd wordt op het fietspad, zowel op het asfalt als op de stenen.